Andreas Parker

2012-03-07
18:07:46

Den Internationella Kvinnodagen...

Imorgon, 8 mars, är det den Internationella Kvinnodagen. Varje år höjs vissa röster som ifrågasätter behovet av dagen, vissa ser den tillochmed som ett hot mot jämställdheten. En del män tycks vara rädda att Kvinnodagen på något sätt ska utgöra en direkt fara för manligheten. Det är absurt. 

Varför behövs denna dag? Betänk detta; 

Just i detta nu våldtas en kvinna någonstans i världen. 

Just i detta nu misshandlas en kvinna av en man. 

Just i detta nu könsstympas en flicka. 

Just i detta nu förtrycks kvinnor över hela planeten. 

Just i detta nu har kvinnor sämre lönevillkor än män. 

Det där är några anledningar. Visst, det kanske inte ser ut som att det ena har med det andra att göra, men gemensamt för samtliga exempel är att de baseras på idén att kvinnor inte har samma värde som män. Det kanske inte är ett problem för alla men för mig, och för många andra, är det ett stort problem, ett fundamentalt fel. 
Dessa problem existerar varje dag, hela tiden, men för en dag om året läggs fokus på dem. En dag om året är det okej att tala om den enorma orättvisa kvinnor alltid drabbas av, det uppmuntras tillochmed. Den InternationellaKvinnodagen behövs så länge samhället, världen, grundas på uppfattningen att kvinnor har lägre status. 

(Vi ser en liknande rädsla när det handlar om Gay Pride. "Om bögar har en egen dag och egen parad, då måste vistraighta också ha det!". Så brukar det låta. Nej, straighta behöver ingen egen parad. Det kanske inte HBTQ-rörelsen heller skulle behöva, om det blott var paraden det handlade om. Gay Pride-paraden måste dock ses i sitt sammanhang; som en del av en rörelse som kämpar för acceptans och lika villkor. Straighta behöver inte kämpa för den acceptansen och för lika villkor. Straighta utgör normen, straighta åtnjuter redan de villkor HBTQ-rörelsen vill ta del av) 

Den Internationella Kvinnodagen är alltså en påminnelse om att kvinnor hela tiden stöter på dessa hinder, och en uppmaning att fortsätta kampen. Dagen gör oss också medvetna om vad kvinnor har betytt och betyder för mänskligheten i stort. Kvinnor bär i det tysta stora lass, ett ok som på grund av bristen på rättvisa är betydligt tyngre än det borde vara. 

Min mor har gjort stora uppoffringar för att ge mig och mina syskon en så bra uppväxt som möjligt. Kvinnor överallt, i alla tider, gör likaledes med patriarkatets medfödda kvinnoförakt hängande över sig. Den Internationella Kvinnodagenär viktig då den påminner oss, alla, världen, om kvinnans värde och att det värdet dagligen kränks.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: