Andreas Parker

2021-01-05
18:05:13

Cyberpunk 2077, en kommentar...

Jaha, då är jag i princip klar med Cyberpunk 2077. Jag pallade inte vänta på alla patchar, så spelupplevelsen blev minst sagt lidande. Jag säger "i princip klar", då en bugg gör att en specifik quest inte går att fullfölja. Symptomatiskt för spelet i stort, dessvärre.
 
Ett tiotal gånger kraschade spelet, tillochmed under eftertexterna! Många gånger skakade jag på huvudet, förvånad över att utvecklarna ens släppt spelet på den åttonde generationens konsoler (PS4, t ex). Samtidigt vet jag att det går att göra fantastiska spel även under den hårdvaran, se förslagsvis The Last Of Us 2, så jag bar samtidigt hela tiden på en känsla av att det kunde ha varit så mycket bättre.
 
Denna känsla förstärks av att jag vet hur mycket bättre spelet flyter på en PC med rätt specs, och förmodligen också på Playstation 5. Så för att få en betydligt bättre playthrough behöver jag antingen en rejäl dator för runt 15000 kronor minst, eller PS5 (cirkus 6000 spänn). Jag fyller år om knappt två och en halv månad...
 
Skämt åsido, buggar och fel till trots hade jag en underhållande stund med Cyberpunk 2077. En lång stund, runt 50 timmar eller så. Det märks att man lagt mycket tid på historieberättandet och flera av karaktärerna är klart minnesvärda. Blade Runner-vibbarna är påtagliga och charmiga och att leta vapendelar att uppgradera sina pickadoller med är som alltid tillfredsställande.
 
Många konsumenter var med all rätt besvikna och upprörda över spelets ofärdiga tillstånd och har krävt pengarna tillbaka. Så långt gick inte jag. Som sagt, bristerna förtog inte all glädje. Som spelet är nu, buggar inräknade, ger jag spelet 7 av 10. En problemfri version förtjänar 9 av 10.
 
Nu väntar jag bara på DLC-uppdateringarna.