Andreas Parker

2011-07-25
09:38:22

Om Norge...

Jag känner att jag måste säga något om det som drabbat Norge. Men vad kan jag säga? Hur sätter jag ord på det som är så svårt att förstå, så svårt att förklara? Dessutom är jag inte säker på att jag riktigt tagit in vad som egentligen har hänt. Det är en ofattbar förödelse vars like vi sällan skådar. Det är en handling som är så långt från vad de flesta av oss anser vara rätt och riktigt. Det är vansinne.

Anders Behring Breivik har skrivit in sig i historieböckerna och jag antar att det är en del av hans plan. Galningar har en tendens att bli ihågkomna. De blir ökända. Anders Behring Breivik har lyckats. Hans manifest finns tillgängligt för vem som helst att läsa. Det sprids snabbt över nätet, exakt enligt planerna. Vad vi måste göra nu är att se till att det inte går för långt. Att det inte går längre.

Att manifestet nu är tillgängligt är inte odelat negativt. Vi har något att lära av det. Vi kan, vi måste, ta innehållet på allvar. Vi måste förstå att dessa idéer finns och att de sprids snabbare och snabbare. Med sanning, moral och en känsla av rättvisa ska vi bemöta dessa tankar. Och vi ska besegra dem.

Jag har ögnat igenom delar av manifestet och det är inte unikt. Idéerna är inte nya, åsikterna är välkända. Däremot finns det något som gör det hela speciellt. En kall, kalkylerande inställning till människor och till själva livet. Manifestet rymmer en övertygelse som är extrem och en övertygelse jag hoppas endast ett fåtal delar. Helst ingen.

Islam är enligt Anders Behring Breivik den stora fienden. Det är som sagt inget nytt; vi har t ex Sverigedemokraterna som delar samma syn. Minns Jimmie Åkessons debattinlägg i Aftonbladet. Det är dock inte den enda fienden. Behring Breivik är extremt konservativ, vilket speglas i manifestet. Där finns ett avsnitt om feminismen negativa påverkan på dagens samhälle. Kvinnans frigörelse har enligt manifestet gått för långt, något som Anders Behring Breivik finner ytterst olyckligt. Kvinnans plats är i hemmet, där hon ska ta hand om barnen och svara på mannens behov. Kvinnor ska inte uppmuntras att göra karriär eller ens nå högre studier.

P-piller ska kraftigt begränsas och bli svårare att få tag i. Abort ska göras olagligt. En tydligt begränsning av kvinnans rättigheter, med andra ord. Vidare vill han att sexualkunskap minimeras eller åtminstone skjuts upp. Sex ska ske inom äktenskapet, ingen annanstans. 50-talet är modellen, eftersom den modellen fungerade. Det Behring Breivik missar eller inte tar hänsyn till är att världen och människor förändras och utvecklas. Det är enligt mig ett naturligt skeende. Kvinnor får ökade rättigheter genom kamp och den kampen är en del av utvecklingen. Det är en naturlig effekt av världens och människans framsteg. Anders Behring Breivik vill vrida tiden tillbaka och så fast är han i sin sneda världsbild att han inte inser att det är en omöjlighet. Den tiden är förbi och att tro att människan kan eller vill ta flera steg tillbaka är oerhört naivt. Ett tydligt bevis på att Behring Breivik lever i en bubbla och vägrar öppna ögonen då det skulle rasera den utopi han föreställer sig.

Han ser sig själv som en hjälte, som den som ska rädda Europa från islam och att vi så småningom kommer att förstå hans storhet. Jag hoppas och tror att han missbedömer mänsklighetens vilja att omfamna en mördare. Han förtjänar att bespottas, hånas och förlöjligas som det patetiska patrask han är.

Jag vill se en snabb rättegång för att minimera hans möjligheter att använda ett sådant forum för att sprida sin propaganda. Anders Behring Breivik ska dömas och låsas in för gott. Punkt.