Andreas Parker

2011-11-11
23:25:41

20 frågor...

I brist på något vettigt att fylla det här inlägget med väljer jag att svara på Marcel Prousts frågeformulär.1. Vilket är ditt mest uttalade karaktärsdrag?


Jag pratar ganska mycket. Det är väl ett karaktärsdrag? Jag vill gärna tro att jag besitter en viss moral och ett rättvisetänkande. Och att jag är snäll. Och rolig. Men jag vettetusan vilket av dragen är det mest utmärkande...

(Jaha, det här börjar ju bra)


2. Vilken egenskap sätter du före alla andra hos en man?


Han får gärna vara Bruce Springsteen. Skämt åsido. Jag uppskattar framförallt enkelhet. Enkelhet och tydlighet. Jag vill inte behöva analysera och tolka en konversation i evigheter (vilket jag iochförsig gör ändå), jag vill ha en rak relation till mina vänner. Inga konstigheter. Att jag vill att män, precis som kvinnor, ska vara reko är så självklart att det knappt är värt att nämnas. Samma sak med ärlighet.


3. Vilken egenskap sätter du före alla andra hos en kvinna?


Är det en vänskapsrelation söker jag samma egenskaper hos kvinnor som hos män. Jag har av någon anledning lätt för att vara vän med tjejer. Jag föredrar också kvinnliga terapeuter. Hmm. Experter skulle förmodligen peka på det faktum att jag växte upp med min mor och en relativt frånvarande far. Eller så är jag bara en smula feminin.


4. Vad uppskattar du mest i en vänskapsrelation?


Jävla Proust, det har jag ju redan svarat på! Mer eller mindre.


5. Vilket karaktärsdrag hos dig själv är du mest trött på?


Om jag måste välja blott ett... Att jag är dålig på att få saker gjorda. Jag är alldeles för velig och feg. Jag avundas människor som bara tar tag i saker. Jag vill vara en doer, helt enkelt.


6. Vilken är din favoritsysselsättning?


Vilka jävla frågor. Hur ska jag kunna välja bara en, när det finns sysselsättningar jag uppskattar på olika sätt fast lika mycket? Lyssnapåmusikkollapåtvpratamedkompisarläsaenbraboksova.


7. Hur blir man helt lycklig?


Jag och mamma pratade om just detta häromdagen. Det är ett intressant ämne. Intressant men klurigt. Bara vid definitionen av lycka krånglar det till sig. Vad är lycka? Det är ju liksom olika från person till person... Men okej. Jag tror att hemligheten är att inte försöka bli helt lycklig, eller att ens tro att det går att bli helt lycklig. Risken med att föreställa sig någon stor, ultimat lycka är att man missar den lycka man redan lever i. Tro inte att lycka är något du kan söka efter, något du kan ta på. Lycklig blir du då du inser att det du har är ganska okej.


8. Vad betraktar du som din största olycka?


Att jag har slösat bort så många är av mitt liv på att må dåligt och dess konsekvenser. Jag har inte uppnått något. Jag har inte gjort något av mitt liv. Jag stampar på ruta ett.


9. I vilket land vill du bo?


Sverige. Det har ingenting med patriotism att göra. Nej, det handlar om att jag känner mig trygg här. Jag förstår sederna och samhällets konstruktion. Jag vet vad som gäller, liksom. Därmed inte sagt att jag inte kan tänka mig att bo i ett annat land, för det kan jag definitivt göra. Det är just tryggheten som får mig att välja Sverige.


10. Vem är din favoritförfattare?


Svårt. Jag säger Dostojevskij, men det finns många författare som aspirerar på platsen.


11. Vem är din favoritpoet?


Erik Johan Stagnelius.


Förruttnelse, hasta, o älskade Brud


Underbart.


12a. Vem är din favorithjälte från böckernas värld?


Lev Nikolájevitj Mýsjkin i Dostojevksijs Idioten. Det finns något väldigt vackert och ädelt hos den mannen.


12b. Vem är din favorithjältinna från böckernas värld?


Det slår mig just att i de flesta böcker jag läst är det en man som har den huvudsakliga rollen, och som tillåts vara hjälte. Undrar om det säger något om de böcker jag väljer eller om det säger något om litteraturen i allmänhet. Jag väljer Ronja Rövardotter, för hennes sätt att ta ställning mot våld.


13. Vem är din favoritkompositör?


Åh, jag måste tänka... Hmmm... Ha. Skoja ba. Det är givetvis Bruce Springsteen. Han ligger etta på listan. Och tvåa, trea, fyra, femma... Han är briljant och alla som inte tycker det är korkade.


14. Vem är din favoritmålare?


Ska man ha en sån också? Jag drar till med Alexander Roslin som på ett varmt och detaljerat sätt förevigade Gustav III och andra prominenta figurer under den eran.


15. Vilket är ditt favoritnamn?


Äh... Svårt. Eowyn är lite sött.


16. Vad hatar du allra mest?


Människor som gör andra illa. Djurplågare, barnmisshandlare, våldtäktsmän... Rubbet.


17. Vilken talang skulle du helst vilja besitta?


En del av mig vill kunna sjunga, en annan vill kunna spela något instrument riktigt bra. Men främst vill jag nog kunna skriva så bra att det ger mig kneg som journalist.


18. Hur kan du tänka dig att dö?


Det ädla vore såklart att dö i strid för en god sak. Om striden inte vinns är det ju dessvärre jävligt onödigt. Jag vill leva ett långt liv och när den yttersta dagen kunna känna att jag har gjort mitt. Jag vill kunna välkomna döden.


19. Hur är ditt nuvarande sinnestillstånd?


Smått frustrerad. Jag vill kunna ge bättre och mer välformulerade svar på de här jämra frågorna.


20. Vad är ditt motto?


Ett som alltid hänger med;


Nobody wins unless everybody wins.