Andreas Parker

2021-02-18
21:12:56

Alternativ verklighet...

Många är de så kallade profeter som tvärsäkert lovade att Donald Trump skulle vinna valet och vinna valet stort. Främst amerikanska profeter, men även en del internationellt baserade. I drömmar hade Gud berättat att Donald Trump, som enligt många konservativt kristna är utvald av Gud själv, skulle fortsätta utföra Guds arbete på jorden i fyra år till. Så blev det som vi vet inte, men hur har Donald Trump fått den här upphöjda statusen bland kristna?

Han är Republikan, vilket mer eller mindre garanterar det kristna blockets röster. Så har det alltid varit och så lär det förbli. Trump har spelat på blockets abortmotstånd och menar själv att han är abortmotståndare. Han har svängt i frågan, han var pro-choice för ett antal år sedan. Han har vid några tillfällen nämnt Jesus under sina tal, vilket för många kristna i USA är bevis nog för att Trump är rätt man för dem. Att Donald Trump själv sällan eller aldrig besöker kyrkan, eller att han knappast levt eller lever ett gudfruktigt liv själv, är av mindre betydelse. Donald Trump är inte demokrat, det är viktigast av allt för många av hans supporters. Demokraterna är ju onda; de vill inte förbjuda abort, de vill inte göra livet svårare för HBTQ+-personer. De är med andra ord inte vad de kristna fundamentalisterna vill ha.

Åter till profeterna. Vissa av dem har erkänt att de hade fel, eller snarare att de tolkade Guds ord fel, men det stora flertalalet tycks hålla fast vid löftet; Trump kommer att ta makten igen. Snart. Joe Biden är inte den rättmätiga presidenten, Gud tänker ställa allt till rätta och placera Trump på tronen. Här någonstans flyter de religiösa ledarnas ord samman med Qs narrativ (ni vet, där den politiska eliten tillsammans med Hollywood kidnappar barn för att dricka deras blod och där Donald Trump är mannen som ska rädda barnen, och världen, från denna fasa) och de olika kyrkornas medlemmar är i många fall djupt inrotade i såväl BIbeln som Q. En perfekt storm.

Läser man kommentarerna till dessa profeters videos blir man både full i skratt och mörkrädd. Donald Trump är Guds son. Donald Trump är det bästa som någonsin hänt världen. Donald Trump kan inte göra fel. Donald Trump kommer att avslöja eliten. Donald Trump kommer att dränera träsket. Donald Trump är en man av folket. Donald Trump har kontakt med rymdvarelser som vill hjälpa mänskligheten. Militären kommer att hjälpa Donald Trump att avsätta Joe Biden, förmodligen någon gång i mars. Donald Trump. Donald Trump. Donald Trump.

Frågan man ställer sig är hur människor kan bli så här verklighetsfrånvända. Hur kan någon hamna så långt ifrån vad som faktiskt är sant? Svaret är säkert mångbottnat, men framförallt är det en brist på utbildning. USA har ett stort problem med antiintellektualism. Många ser ett värde i att inte ha någon högre utbildning, då de inte blivit "hjärntvättade" av eliten. De är inte får. Den här misstron till "etablissemanget" påverkar hur de konsumerar nyheter, eller kanske snarare INTE konsumerar nyheter. De stora nyhetsbolagen är i storfinansens händer, de går inte att lita på. Istället väljer man att tro på konservativa bloggare, suspekta klipp på internet, Q och Donald Trump. Och i fallet med de extremt religiösa, kyrkans ledare.

I USA finns en stark röst som vill att all undervisning ska baseras på Bibeln. Om det blir verklighet (det kommer det inte bli) blir gruppen som lever sina liv i en alternativ verklighet bara större. Säga vad man vill om Bibeln, det är inte den som ska lära oss om biologi, politik, samhällsbyggnad, moral, historia... Den ska inte lära oss något alls, egentligen.

Hur ska vi kunna leva tillsammans i ett samhälle och försöka ha en fungerande demokrati när vi inte ens kan vara överens om vad som är verkligt?