Andreas Parker

2011-02-23
21:06:09

Atjoo! Proust!

Marcel Proust författade ett frågeformulär med 20 frågor för en massa år sedan. Jag tänkte jag skulle besvara frågorna. Proust själv är inte vid liv och därmed inte anträffbar att själv analysera svaren, men whatever.

Vilket är ditt mest uttalade karaktärsdrag?

Tja. Jag är nog... Snäll? Förminskande, i det att jag ständigt trycker ned mig själv. Jag är pessimistiskt lagd. Men det mest uttalade? Jag bara är. Det räcker så.

Vilken egenskap sätter du före alla andra hos en man?

Ärlighet. Det är svårt att välja blott en egenskap, men ärlighet är nog viktigast. Tror jag.

Vilken egenskap sätter du före alla andra hos en kvinna?

Ärlighet. Det är svårt att välja blott en egenskap, men ärlighet är nog viktigast. Tror jag.

(Japp, det är precis samma)

Vad uppskattar du mest i en vänskapsrelation?

Trofasthet, förståelse och ja, ärlighet.

Vilket karaktärsdrag hos dig själv är du mest trött på?

Min oförmåga att tro på mig själv.

Vilken är din favoritsysselsättning?

Den här är svår, eftersom det är så många variabler att beakta. Att se en riktigt bra konsert är fantastiskt, men ett telefonsamtal med  rätt person kan vara minst lika givande. En god bok är under rätt förutsättningar likaledes tillfredsställande. Eftersom Proust inte  kan ge mig bannor för att jag velar med svaren; det beror på!

Hur blir man helt lycklig?

Den som det visste... Helt lycklig. Är det ens möjligt? Är det ens eftersträvansvärt? Helt lycklig. Det låter som något statiskt, något fast. Jag tror inte att lyckan någonsin är statisk. Det som gör mig lycklig förändras. Hur blir man helt lycklig? Man slutar jaga lyckan.

Vad betraktar du som din största olycka?

Att jag inte tagit vara på de chanser jag fått. Framförallt vad gäller kärlek, men även i andra sammanhang. Att jag hela tiden varit för rädd.

I vilket land vill du bo?

Sverige duger bra, men jag känner inget behov av att stanna här bara för att det är just Sverige. Jag vill absolut testa att bo i USA under en tid. Detta galna, hemska och alldeles fantastiska land som är lika lätt att älska som att hata.

Vem är din favoritförfattare?

Det här är en sådan fråga jag aldrig kommer att kunna ge ett definitivt svar på. Olika författare tilltalar mig på olika sätt men alla ger de mig lika mycket tillfredsställelse. Men... Jag drar till med Steinbeck och Dostojevskij. Ja, det måste bli två.

Vem är din favoritpoet?

Här var jag beredd att tvärsäkert dra till med Stagnelius, men så dök namnet "Dan Andersson" upp i skallen. Och... Argh. Jag säger Dan Andersson, mest för att han går som en röd tråd i  min släkt. Han betyder mycket.

Vem är din favorithjälte från böckernas värld?

Här finns ett gäng att välja på. Holden Caulfield, rebellen som söker sig själv i "Räddaren i nöden". Tom Joad, mannen som står upp för det goda och rätta i "Vredens druvor". Kanske Jonatan, den ädle, äldre brodern i "Bröderna Lejonhjärta"? Jag väljer, åtminstone just nu, furst Mysjkin från "Idioten". Han bär en naiv godhet jag finner väldigt tilldragande.

Vem är din favorithjältinna från böckernas värld?

När jag tänker efter... De flesta böcker jag läst fokuserar på manliga "hjältar". Trist. Asch, jag fuskar. Jag har manuset till "Fucking Åmål" i bokform. Det anser jag ger mig rätt att välja Agnes här. Hon är en hjälte, eftersom hon väljer att följa sitt hjärta, hur obekvämt och ovälkommet det än må vara.

Vem är din favoritkompositör?

Bruce Springsteen. Duh.

Vem är din favoritmålare?

Det här är inte mitt område, direkt... Jag antar att serietecknare inte räknas (där har jag annars ett par favoriter. Mort Drucker, till exempel), så jag drar till med Alexander Roslin. En svensk 1700-talsmålare som förevigade många av den tidens regenter.

Vilket är ditt favoritnamn?

Svårt. Svårt. Svårt. Jag drar till med Rodion. Ett coolt, ryskt namn.

Vad hatar du allra mest?

Intolerans.

Vilken talang skulle du helst vilja besitta?

Jag skulle vilja kunna sjunga. Och teckna. Och spela fiol.

Hur kan du tänka dig att dö?

Fridfullt i sömnen, utan smärta. När jag känner att jag gjort mitt här på jorden.

Hur är ditt nuvarande sinnestillstånd?

Lätt nedstämd, då mina tankar ständigt kretsar kring hur ful och värdelös jag är.

Vad är ditt motto?

Jag har nog inget speciellt motto, men jag gillar följande; Nobody wins unless everybody wins.